BENICÂSSIM SUBSTÀNCIA DE POTENCIALMENT CANCERIGENA EN PARCS PÚBLICS

A pesar de les denúncies insistents des de fa uns quants mesos per part de diverses associacions de veïns, que s’han materialitzat en preguntes concretes per part d’aquestes associacions en els Plens Ordinaris, així com d’EU. L’equip de govern PP-ARB ha utilitzat les antigues travesses del tren que discorria pel seu nucli urbà; per al passeig de restaurat pont de Ferro, o per al parc del Trenet, on aquestes fustes poden comptar-se per desenes

Aquesta fusta, així com la dels pals de línia elèctrica, estan tractades amb una substància perillosa, la creosota
Segons la pròpia directiva 2001/90/CE, que va entrar en vigor el 30 de juny del 2003 en l’Estat Espanyol, un estudi recent desvela que la creosota té un potencial cancerigen molt superior a què se li atribuïa anteriorment, i es prohibeix explícitament l’ús de les fustes tractades amb aquest substància en terrenys de joc, en parcs, jardins, i instal·lacions recreatives i d’oci a l’aire lliure en què existisca risc de contacte freqüent amb la pell., en la fabricació de mobles de jardí, ..etc, circumstàncies que es donen en el parc públic i el passeig citat.

[@more@]

L’Orde PRE/2666/02, de 25 d’octubre, incorpora a l’ordenament jurídic espanyol, aquesta normativa europea.
Fins ara, les fustes tractades amb creosota, i en especial les travesses de vies de tren, s’havien reutilitzat de manera legal en la construcció dels nostres parcs, jardins, camps de golf, ports, i altres elements del mobiliari urbà però; la nova situació obliga a dur a terme una reconversió urgent d’aquests espais, ja que genera un seriós problema de caràcter, primerament sanitari, també mediambiental, i finalment legal.
La creosota és un producte perillós i cancerigen. A més, com alguns dels components de la creosota no es degraden amb facilitat, resulten nocius per al medi ambient. A pesar del risc d’aquesta substància, i d’haver-se-li advertit a l’equip de Govern aquest continua en la inactivitat cap aquesta important qüestió.
Des d’EU-L´Entesa s’ha insistit en la urgent necessitat actuar en conseqüència, en l’última comissió informativa de l’àrea territorial es va preguntar a l’equip de govern les mesures adoptades respecte d’això, responent que basant-se en un informe tècnic (que fins i tot esperem ens traslladen) no consideraven necessari eliminar les travesses tractades amb aquest producte i que afecten l’entorn dels parcs públics: "pont de ferro" i plaça del Trenet, aquest últim espai compta amb important afluència de xiquets com a conseqüència de les activitats lúdiques que en ell es desenvolupen. Ens sorprén la contradicció del PP-ARB respecte a l’alarmisme generat per ells respecte a les antenes de telefonia i el càncer, i al contrari la seua permissibilitat i autoria "sembrant" de creosota els espais públics del municipi.
EU exigeix una urgent actuació respecte d’això, no descartant el requeriment perquè actuen altres administracions

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.