Sant Antoni.

Publicat avui per Mediterraneo

Una forta ventada  ensorrava la foguera a mode de monumental barraca, que s’havia preparat per cremar el passat divendres a Herbers. Sortosament, l’ensurt va quedar només en això, i perdent l’esveltesa originaria, els dimonis  ( o  botargues), prenien foc a les branques seques, i mentre el fosc i gèlid cel dels Ports s’omplia de fum i espurnes,  en el foc  es consumien tots els mals de l’any que hem deixat, i començava així el cicle de les “santanotanades” que durant aquest mes de gener, omplirà de fogueres la major part dels pobles de les comarques de Castelló.

            Solstici d’hivern, neteja dels camps esporgats per preparar la primavera, representació dels cicles de la vida, en definitiva, tradicions ancestrals que superen l’afegit cristià, per mantenir tota la força pagana dels ritus del foc. Benedicció dels animals, indispensables en eixe món rural i agrícola que desapareix a passos accelerats

[@more@]

Sant Antoni, és sense dubte, un dels trets culturals més destacables que compartim i fem nostre en cada comarca i poble, amb variants locals que afecten tant a la gastronomia “festiva”; com als modes de celebrar-lo, però on el foc és preponderant.

            Però per als qui en els seus despatxos fa com si governara, “cultura”, és contractar a un il·lustre illetrat com assessor del delegat per a “la ciudad de las lenguas”, exalcalde de Castelló. Cultura és destroçar el Parc Ribalta per a fer-li passar un ridícul autobús, cultura que la fundació Blasco d’Alagón compre masets, els restaure i li faça un negoci redó a la família dels Fabra, és “Pasión por Castellón y parte del extranjero”, cultura és restauran només els béns de l’esglèsia, a canvi de res, i deixar en l’oblit el patromini històric civil. Cultura és la subvenció abusiva de l’amic i pseudo artista apessebrat.          Per sort, hi han coses que perviuen sense necessitat dels polítics de torn, malgrat el ninguneig de qui mana, clar exemple aquest, o de segur en altres territoris gaudirien de figures de protecció i posada en valor oficial.

 

 

Carles Mulet

Consell Polític Federal d’IU.

           

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.