La pitjor sanitat d’Espanya

La darrera enquesta feta pública pel CIS demostra que la nostra sanitat és la pitjor de l’Estat. Els valencians i les valencianes valoren l’atenció primària, les especialitats, les urgències i els hospitals molt per baix que a altres comunitats. Unes dades que encara serien pitjors si no fora pels magnífics professionals que té la sanitat valenciana. Metges, professionals d’infermeria i treballadors sanitaris que han de multiplicar-se en la seua tasca perquè la Generalitat no convoca les places necessàries per cobrir tots els fronts.

Al País Valencià cada 1.000 habitants només hi ha 9’24 treballadors sanitaris, 1,20 per baix de la mitjana estatal: som la tercera comunitat per la cua. Cada metge a casa nostra s’ha de fer càrrec de 1.944 persones, a l’Estat espanyol la mitjana és de 1.720, per això puja la pressió assistencial perquè hi ha 200 persones més per cada metge: som la quinta comunitat per la cua. I, pel que fa als professionals d’infermeria hi ha un per cada 1.988 habitants mentre que a Espanya la mitja és d’un cada 1.705: en aquest apartat som els tercers per la cua.

[@more@]

Però ací no acaben els suspensos per al PP i per a la seua gestió. Als nostres hospitals només hi ha 1’9 llits per cada 1.000 habitants mentre al conjunt de l’Estat espanyol hi ha 3’8. Tenim el dubtós honor d’ocupar el darrer lloc en aquest ràking tan significatiu. A més, batem tots els rècords negatius en despesa sanitària, només gastem 1.058 euros, 165 menys per persona que la mitjana estatal (que es de 1.224 euros). També ací ocupen l’últim lloc i el Consell continua negant-ho i amagant les xifres.

Però hi ha un apartat on estem al capdavant i és en despesa farmacèutica per habitant: 281 front a la mitja de 239 (42 euros més). I lluny de corregir-se, la situació empitjora, l’augment al darrer exercici de la despesa farmacèutica ha estat del 6’7%, molt per damunt, com no, de la mitjana.

Totes aquestes dades són xifres oficials. Números que evidentment no publica la conselleria, ni va publicitar el senyor Blasco durant la campanya. Es tracta de la crua realitat reflectida pel darrer informe sobre els serveis sanitaris a les Comunitats Autònomes fet públic per la Federació d’Associacions per la Defensa de la Sanitat Pública. Una entitat que anualment valora dotze paràmetres com els que hem anat veient: despesa per càpita, despesa farmacèutica, llits i treballadors per habitats, opinió dels usuaris,… I endevineu on ha quedat el País Valencià al 2007: efectivament, a la cua. Per cert, també la sanitat madrilenya i murciana (comunitats governades igualment pel PP) queden molt mal parades en aquest estudi.

Però es que la sanitat pública al País Valencià ha ocupat l’últim lloc al 2007, al 2004 i al 2005. Al 2006 vam escalar una posició però hem tornat a recuperar la cua perquè la dreta ha aconseguit tornar-ho a fer pitjor que tots els demés. Si els darrers 12 anys el PP s’haguera proposat gestionar de manera més dolenta la sanitat, no ho haguera aconseguit. Pitjor no es pot fer. I es que el nou Consell, amb Manuel Cervera a la conselleria, hereta la pitjor sanitat pública d’Espanya perquè els successius governs de Zaplana i Camps s’han esforçat en plenar les butxaques d’uns pocs a costa de la salut de la resta, i això ho han aconseguit gràcies a la privatització del servei.

En la sanitat valenciana s’ha posat en marxa el mateix procés que en tants altres serveis i empreses públiques. Una constant degradació per tal de justificar amb posterioritat un regal ben profitós per a determinades empreses properes al poder. I, així, d’aquesta manera, el que era un dret bàsic de la ciutadania conquerit pels treballadors i les treballadores amb la seua lluita, és ara un negoci rodó per a uns pocs amb una clientela captiva. Els mateixos que es dediquen a desmuntar l’estat del benestar, després tenen la desvergonya de justificar la privatització, posant en perill la salut de les persones. És l’economia de mercat en estat pur, el capitalisme dut fins a la seua fase més abominable.

Marina Albiol

Diputada d’EU i Compromís

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La pitjor sanitat d’Espanya

  1. Et convidaria a fer una volta per la sanitat de les Illes Balears i Pitiüsses perquè puguis veure que, sense voler lleva-li gravetat a la situació de la sanitat valenciana, encara és possible estar pitjor.
    Aquí s’ha fet tot el possible per afavorir sense miraments la sanitat privada en perjudici de la pública.
    Prova d’això és que s’ha fet tot el ha estat en mans del partit que estava al poder fins fa poc, per retrassar tant com ha estat possible la modernització de la xarxa sanitaria Balear. Evidentment, en benefici de la sanitat privada, fins el punt que el projecte de modernització del principal hospital de les Illes ha estat irrealitzable i sha hagut d’optar per la construcció d’un hospital nou beneficiant a les principals constructores de l’Estat de passada, creant un pelotasso urbanístic i hipotecant la sanitat balear pels propers 30 anys.

Els comentaris estan tancats.