MULET “ LA NECRÒPOLIS ISLÀMICA DEL S.XI BAIX MARINA D’OR, DEMOSTRA LA IMPORTÀNCIA ARQUEOLÒGICA DE TORRE LA SAL”

EU afirma que Cultura hauria d’haver condicionat l’apravació del polèmic PAI al resultat de les excavacions arqueològiques
       
El candidat autonòmic de Compromís pel País Valencià,  i alcaldable d’Esquerra Unida a Cabanes, Carles Mulet, ha afirmat aquest matí que la noticia que ha transcendit a la llum pública gràcies a la premsa, sobre la troballa d’una necròpolis islàmica del segle XI a les obres del PAI Torre la Sal, demostren la gran importància de la zona, que compta a un mínim de 5 jaciments reconeguts per la pròpia Conselleria.

[@more@]Segons Mulet aquest inqüestionable valor arqueològic de tota la zona afectada pel PAI Torre la Sal-Marina d’Or, era ja conegut per la Conselleria de Cultura, i hauria d’haver condicionat l’aprovació del PAI al resultat de les prospeccions arqueològiques “ ¿ què passarà ara si el que es troba en el PAI és d’un valor enorme, s’aturarà el PAI quan l’empresa ja ho té tot venut, es posarà ciment sobre ell?.

         El regidor d’EU ha estat especialment crític amb l’actuació de la Conselleria de Cultura “ des del principi, s’obliga a l’empresa  a que faça un seguiment arqueològic de la zona prèvia a la urbanització, però no hi ha cap organisme públic que vetlle pel correcte tractament de les troballes, i ningú garanteix que l’empresa, si el que troba li pot paralitzar les obres, no ho cobrisca de ciment immediatament. De fet, el silenci sepulcral respecte a aquestes troballes, fa més que sospitar”
 
 Es dóna la paradoxa que és la mateixa empresa que ha de desenvolupar el PAI la que estiga fent els treballs de cerca de restes arqueològiques, les quals, de corroborar-se la seua importància, limitarien en molt la seua extensió. I és conegut com el  subsòl de bona part del PAI Torre la Sal està “minat” de restes arqueològiques de distintes èpoques. Açò demostra que cal canviar el sistema d’estudis arqueològics; no pot ser la mateixa empresa urbanitzadora la que faça les cates arqueològiques, ja que s’entra en una contradicció d’interessos claríssima. Hauria de ser un organisme autònom i rigorós.
El Pla Especial de Protecció de Torre la Sal aprovat a finals del 2004 i que marcava les pautes d’aquests treballs arqueològics ara en marxa, reconeixa que el PAI Torre la Sal, presentat per Marina d’Or, es troba en un lloc d’elevada concentració de jaciments arqueològics, parts d’ells inventariats per Patrimoni Històric, mentre que la resta només son coneguts parcialment. Aquest estudi, posava com a principals, la Torre la Sal ( Torre vigia del XVI), i un jaciment del mateix nom, que van ser declarats BIC’s, d’acord amb la Llei 1/1998. El jaciment de Torre la Sal, és submarí, i d’època tardana de la cultura ibèrica, definit per un poblat i un embarcador, que va permetre en l’època l’activació del comerç
El Pla també reconeixa possibles restes arqueològics en un humedal pròxim a la Torre de la Sal, una necròpolis i més assentaments neolítics al llarg de tot el terrenys afectat pel PAI . El Pla ordenarà la protecció integral de l’immoble i àmbit immediat de la Torre, declarada BIC, i els jaciments pròxims. També decreta protecció paisatgística i patrimonial, que inclourà l’espai comprés entra la torre i els jaciments denominats necròpolis i assentament neolític, i incorpora una franja d’ample variant entre 80 i 100 metres paral·lela a la línia costera. I per últim, el Pla afecta, per mitjà de protecció visual i volumètrica, a una sèrie d’illes (“manzanas”) destinades a edificació residencial.
El pla pretenia, segons la formulació del text, valorar i recuperar arqueològicament el jaciment ibèric, els assentaments neolítics i la necròpolis, i la torre vigia, així com limitar l’ocupació del sòl i el desenvolupament volumètric d’edificacions pròximes, i preservar els valors naturals del territori, definit zones d’humedal a conservar i zones de restauració de paisatge d’acord amb la posada en valor dels béns.
Es delimiten vàries catalogacions del sòl:
– Sòl d’especial Protecció Arqueològica (Sepa), que afecta a tot el terreny comprés entre el Camí de l’Atall i el límit del Domini Públic Marítim -Terrestre.
– Sòl d’especial protecció Paisatgística i Patrimonial (SEPP), ocupant 140.214 m2, que seran el propi BIC i i els jaciments., contemplant dues àrees de vigilància arqueològica, al voltant de la necròpolis (14,340 m2) i al voltants de l’assentament Neolític (40.959 m2).
– Sòl d’especial protecció visual (SEPV), que controlarà la incidència volumètrica de les noves construccions :afecta a les illes M13 i M16 del Pai Torre la Sal, i afecta a la seua altura màxima edificable, la qual ha de ser corregida ( numero de vivendes projectades 192+ 494), l’illa M2 (211 vivendes); també es demana limitar l’altura màxima, l’illa m3 ( 6 vivendes) i sòl terciari, comprés per l’illa m4.
Els treballs arqueològics corroboren la importància arqueològica de la zona, i la necessitat de prendre mesures per protegir i recuperar tot el legat arqueològic de Cabanes . “ No sabem com volen fer compatible rodejar tots els jaciments de 1.206.650 m2 d’edificis a l’estil de Marina d’Or, posar a viure a 26.000 persones, amb l’impacte que per sí sol comporta aixó. El Pla no és prou taxatiu en la limitació d’accés per garantir la protecció, però al mateix temps, desvirtua el PAI de Torre la Sal; estem veient com el PAI que vergonyosament va aprovar el PSOE local de manera incorrecta, està sent desvirtuat per totes bandes: han de fer ample modificacions per estar en zones inundables, i també, per l’impacte en el legat arqueològic municipal. Tenim prou evidencies clares de la inviabilitat racional del PAI, i per tant, si tinguérem un ajuntament com cal, i no unes titelles de la corrupció urbanística de Fabra i Companya, farien un replantejament global de la urbanització de la zona; tenim un potencia enorme que donaria opció a un turisme de qualitat, aprofitant l’impressionant legat arqueològic encara per descobrir, així com l’opció de Parc Natural de Prat de Cabanes-Torreblanca limítrofe en el PAI, seriem capdavanters en noves formes de turisme, però amb l’ajuntament que tenim, i el grup majoritari de l’oposició apostant també per un model caspós, insostenible i en vies de fracàs, anem justament en direcció contraria, a fer desaparèixer el patrimoni històric i mediamenbiental

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.