L’IMPACTE AMBIENTAL DEL VIAL CABANES-ORPESA OBVIA LES NOVES ESPÈCIES DESCOBERTES

Foto: Arrhopalites miravetensis

Esquerra Unida ha advertit en les seues al·legacions a l’Estudi d’Impacte Ambiental del vial Cabanes-Orpesa, que al no haver-se actualitat aquest estudi des del 95, s’ha limitat a copiar literalment els insuficients estudis de 1995, sense actualizar-lo amb els nous descobriments científics, com és el cas de la Arrhopalites miravetensis

L’EIA menciona de passada alguna de la fauna troglòbia existent a les cavitats del sistema càrstic de la Vall de Miravet, per on discorre en part el traçat sud proposat. El desconeixement de les possibles afeccions a espècies catalogades en el llibre roig dels invertebrats en Espanya (UINC) com el Typhlatya miravetensis , i tal i com reconeixen els estudis geo hidrològics independents , l’afecció del via a aquestes espècies és més que possible.

[@more@]

Prova d’aquesta descontextualització per voler tornar com bo un informe plagat d’errors fet en el segle passat, és que apareix cap menció al descobriment d’una nova espècie única en el món en l’Ullal de Miravet, tal i com va publicar l’any passat la revista oficial de la International Society for Subterranean Biology, Arrhopalites miravetensis.

Aquesta nova espècie es suma a la llarga llista d’espècies cavernícoles que existeixen en el sistema càrstic de Miravet . Només amb inspeccions superficials s’han trobat prop de 10 espècies úniques en el món, de gran valor científic, per tant, podem estar davant d’un indret d’un valor incalculable, que mereixeria d’un Pla concret per part de l’administració per a estudiar-lo científicament i protegir-lo.

Amb una investigació científica i detallada de tot el sistema de coves subterrànies, pot traure a la llum un impressionant ecosistema endèmic, que ha evolucionant al llarg de segles ,la troballa biològica pot ser molt gran, i si tinguérem una administració com cal, no dubtaria en protegir, estudiar i posar en valor l’indret. Per contra, no es pren cap mesura més enllà de minimitzar irresponsablement l’impacte del vial sobre aquest frgil ecosistema.

Seria el moment d’optar per un altre traçat, estudiar i crear aules d’interpretació o activitats museístiques dinàmiques en l’indret, seria un al·licient de primera magnitud pel a dinamitzar un turisme de qualitat en la zona. Hi ha llocs on trauen rendiment de simples petjades de dinosaures, ací, per contra, tenim vives a tot un ventall d’espècies d’un valor incalculable“

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.