ALBIOL DEMANA LA SUPRESSIÓ DEL DIA DE LA RAÇA (12 D’OCTUBRE) COM A FESTIVITAT AL PAÍS VALENCIÀ

La diputada d’EU afirma que “no hi ha res que celebrar “, i es podria buscar a nivell estatal “un dia més edificant com el dia internacional de la pau, dels drets humans o contra el racisme, el feixisme i l’antisemitisme”

 

La diputada autonòmica d’Esquerra Unida i Compromís pel País Valencià, Marina Albiol, pretén encetar un debat per fer desaparèixer el dia 12 d’octubre (o dia de la raça, com es coneixia abans) del calendari festiu de la nostra comunitat autònoma, i siga substituït per altres de més sentit com el dia de la pau i la no-violència (30 de gener), el dia contra el racisme, el feixisme i l’antisemitisme (9 de novembre) o e dia internacional dels drets humans (10 de desembre).

 

Segons Albiol “la festivitat del 12 d’octubre, s’ha edificat en una simbologia més propera al solatge omnipresent del nacionalcatolicisme, de l’estat bel·licista, i enalteix gestes com ara la massacre colonialista que va suposar el ‘descobriment’ d’Amèrica, tot això, dins una barreja d’allò més surrealista, amb les desfilades incloses de la legió espanyola, amb la seua cabra com a protagonista. I el pitjor de tot és com des de la dreta extrema del PP es vol fer ara bandera d’aquesta festivitat hereva del més pur franquisme, per confrontar una vella i insostenib

[@more@]

idea de l’Estat Espanyol, front a la pluralitat federalitzant cap a la que inexorablement avança; i van a fer de vells lemes com  ‘Dios, Patria y Rey’ el gruix de la seua campanya electoral”.

 

La diputada d’EU, ha afirmat que mantenir aquestes celebracions i festivitats, i més amb el caràcter que han anat prenent, no té cap sentit “el 12 d’octubre no hi ha res a celebrar, cada nacionalitat històrica ja té el seu propi dia assignat, i si en conjunt s’ha de celebrar alguna cosa, el dia menys apropiat és el que es celebra una festivitat religiosa, el genocidi dels pobles indígenes americans, o el dia en el qual es fa ostentació de les forces armades, tot, com venim indicant, directament heretat de les imposicions franquistes”.

 

La dirigent d’esquerres ha afirmat que Les Corts Valencianes hauríen d’acordar no incloure el 12 d’octubre com a festivitat al territori valencià i, seguidament, haurien d’instar al Govern Central a canviar aquesta festivitat per un altra de comuna a la resta de l’Estat: “Hi ha coses molt més dignes que celebrar conjuntament els pobles de l’Estat, que no el 12 d’octubre, el dia mundial de la pau, el dia dels drets humans, el dia de la dona… dades segur que no en falten”.

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

ALBIOL DEMANA LA SUPRESSIÓ DEL DIA DE LA RAÇA (12 D’OCTUBRE) COM A FESTIVITAT AL PAÍS VALENCIÀ

La diputada d’EU afirma que “no hi ha res que celebrar “, i es podria buscar a nivell estatal “un dia més edificant com el dia internacional de la pau, dels drets humans o contra el racisme, el feixisme i l’antisemitisme”

 

La diputada autonòmica d’Esquerra Unida i Compromís pel País Valencià, Marina Albiol, pretén encetar un debat per fer desaparèixer el dia 12 d’octubre (o dia de la raça, com es coneixia abans) del calendari festiu de la nostra comunitat autònoma, i siga substituït per altres de més sentit com el dia de la pau i la no-violència (30 de gener), el dia contra el racisme, el feixisme i l’antisemitisme (9 de novembre) o e dia internacional dels drets humans (10 de desembre).

 

Segons Albiol “la festivitat del 12 d’octubre, s’ha edificat en una simbologia més propera al solatge omnipresent del nacionalcatolicisme, de l’estat bel·licista, i enalteix gestes com ara la massacre colonialista que va suposar el ‘descobriment’ d’Amèrica, tot això, dins una barreja d’allò més surrealista, amb les desfilades incloses de la legió espanyola, amb la seua cabra com a protagonista. I el pitjor de tot és com des de la dreta extrema del PP es vol fer ara bandera d’aquesta festivitat hereva del més pur franquisme, per confrontar una vella i insostenible

[@more@]

idea de l’Estat Espanyol, front a la pluralitat federalitzant cap a la que inexorablement avança; i van a fer de vells lemes com  ‘Dios, Patria y Rey’ el gruix de la seua campanya electoral”.

 

La diputada d’EU, ha afirmat que mantenir aquestes celebracions i festivitats, i més amb el caràcter que han anat prenent, no té cap sentit “el 12 d’octubre no hi ha res a celebrar, cada nacionalitat històrica ja té el seu propi dia assignat, i si en conjunt s’ha de celebrar alguna cosa, el dia menys apropiat és el que es celebra una festivitat religiosa, el genocidi dels pobles indígenes americans, o el dia en el qual es fa ostentació de les forces armades, tot, com venim indicant, directament heretat de les imposicions franquistes”.

 

La dirigent d’esquerres ha afirmat que Les Corts Valencianes hauríen d’acordar no incloure el 12 d’octubre com a festivitat al territori valencià i, seguidament, haurien d’instar al Govern Central a canviar aquesta festivitat per un altra de comuna a la resta de l’Estat: “Hi ha coses molt més dignes que celebrar conjuntament els pobles de l’Estat, que no el 12 d’octubre, el dia mundial de la pau, el dia dels drets humans, el dia de la dona… dades segur que no en falten”.

 

Albiol ha destacat que en el marc de convivència dels pobles dins de l’Estat Espanyol no es pot simbolitzar amb representacions que s’arrosseguen quasi intactes de les estructures preconstitucional, i mentre creix el rebuig des de les nacionalitats històriques, i des de posicionaments progressistes cap a aquesta celebració, la dreta, en la seua pretensió de tensionar i crispar la societat, es vol reivindicar aquesta data i tota la seua càrrega, patrimonialitzant la idea més recalcitrant de l’Estat.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a ALBIOL DEMANA LA SUPRESSIÓ DEL DIA DE LA RAÇA (12 D’OCTUBRE) COM A FESTIVITAT AL PAÍS VALENCIÀ

  1. No proposeu suprimir una festa, que no tindreu èxit. Proposeu canviar-la pel Dia Mundial de l’Ou, que se celebra la mateixa jornada (i no és broma!).

Els comentaris estan tancats.