CARDONA CRITICA LA PASSIVITAT DE LA CONSELLERIA PELS ABOCAMENTS DE LLOTS A VISTABELLA I RECORDA QUE SÓN IL•LEGALS

EU va denunciar davant la Conselleria aquesta situació fa casi un mes

El diputat autonòmic d’Esquerra Unida-Els Verds-l’Entesa, Ramon Cardona, ha criticat avui durament la passivitat de la Conselleria de territori en fer front als abocaments de llots de depuradores en el Pla de Vistabella que es ve produint des de fa dos mesos.

Cardona va denunciar fa quasi un mes davant la Conselleria aquesta situació, i a hores d’ara, davant la passivitat de l’administració local i autonòmica, els veïns han d’hagut de començar a replegar signatures “ malauradament, tot entra dins de la mateixa visió de desestructuració del territori que practica el PP, saturar la costa, i fer de l’interior un femer”.

Des fa setmanes, els veïns de Vistabella venen denunciat la realització continua d’abocaments de fangs de depuradores de la Plana en el Pla de Vistabella, en l’entorn del parc natural del massís de Penyagolosa en l’àrea d’esmortiment del paratge protegit per la Conselleria de Territori.

[@more@]

Els abocaments no són nous ja que ja es venen produint des de fa més de dos mesos, i poden contindre substàncies nocives “ no es poden abocar sense més sobre els bancals els fangs procedents de no es sap quines depuradores, ja que aquests poden tindre tot tipus de substàncies perilloses, i acabar filtrant-se contaminant tots els aqüífers, a més de l’impacte gravíssim sobre l’entorn, la fauna i la vegetació. Les restes de les depuradores poden ser un excel·lent adob orgànic, però cal abans un tractament per assegurar aquest no serà nociu, i complir tota una sèrie de mesures que en aquest cas no es donen”

Així, tal i com ha recordat Cardona, existeix una solució de 14 de juny del 2001, de la Secretaria General de Medi Ambient, per la que es disposa la publicació de l’Acord de Consell de ministres, d’1 de juny del 2001, pel que s’aprova el Pla Nacional de Fangs de Depuradores d’Aigües Residuals 2001-2006. En eixa resolució es recorda que la Directiva 86/278/CEE, relativa a la protecció del medi ambient i en particular dels sòls en la utilització dels fangs amb fins agrícoles. Aquesta Directiva regula les condicions en què podran ser aplicats els llots als sòls agrícoles, condicions tendents a la protecció del possible efecte nociu sobre les aigües, el sòl, la vegetació, els animals i el propi home.

La citada Directiva prohibeix emprar llots sense tractar, excepte en els casos d’injecció directa o soterrament en el sòl, sempre que ho autoritzen els Estats membres (a Espanya no està autoritzat). Aquesta Directiva va ser traslladada al Dret intern espanyol per Reial Decret 1310/1990

Una Orde posterior, la de 26 d’octubre de 1993, sobre la utilització de llots en agricultura, afegeix alguns requisits, com ara l’obligatorietat del subministrament d’informació de l’estació depuradora a l’inici del seu funcionament i l’enviament pel responsable de la depuradora d’una fitxa semestral elaborada per l’entitat que gestiona els fangs d’ús agrícola de manera que permeta controlar les quantitats dedicades a fins agronòmics. LA Comissió té en estudi una possible modificació de la Directiva 86/278/CEE, que versemblantment aniria en el sentit de fer-la més restrictiva, tant des del punt de vista del control dels llots abans de la seua aplicació, com des del de la seua dinàmica en el sòl una vegada aplicats.

En el cas concret de Vistabella, sembla que no es donen cap d’aquestes premisses, i s’estiga actuant de manera irresponsable tant per part de l’ajuntament com de la Conselleria. Cardona ha recordat que és competència de tots l’evitar aquesta perillosa i il·legal pràctica “ els llots han de ser tractats i seguir un estricte control per a fer-los útils com adobs orgànics”

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.