EU ALERTA AL CONSELL DEL EFECTES ACUMULATIUS DE LA CONTAMINACIÓ PER LES INCINERADORES DE SANT RAFEL (BAIX MAESTRAT) I LA SÈNIA ( EL MONTSIÀ-CATALUNYA)

EU CONTINUA PREGUNTANT PELS DUBTES DE LA INCINERADORA DE GALLINASSA

El nord de les comarques de Castelló sembla es convertirà en una nou punt de contaminació al proliferar plantes incineradores a banda i banda del riu Sènia, que parteix les comunitats autònomes valenciana i catalana. Així, al projecte d’incineradora de gallinassa a Sant Rafel del Riu ( Baix Maestrat), cal sumar-li que a la veïna localitat tarragonina de la Sènia (Montsià ) hi ha prevista una incineradora per cremar 65000 Tones de residus de la industria del moble del Montsià i Baix Maestrat.

El diputat autonòmic d’EU, Ramon Cardona. ha advertit que aquests dos projectes no semblen ser els únics, ja que es rumoreja la possibilitat d’un altra planta a Santa Bàrbara, i altres localitat del sud català. En eixe sentit, a més d’anunciar la petició d’informació al departament de medi ambient de la Generalitat Catalana ( en mans del soci d’EU, IC-Verds), ara se li exigeix a la Conselleria de Territori de la Generalitat Valenciana clarifique els dubtes existents sobre aquest problema.

[@more@]

Cardona, ha demanat informació sobre la informació que s’ha donat a la Comunitat autònoma veïna ( com es farà a l’inversa amb el cas de la Sènia); cal recordar que la població catalana dels Valentins, està separat de Sant Rafael del riu només per un pont que creua el riu.

Altres de les qüestions volen deixar en evidència el paper de l’ajuntametn de Sant Rafel, que ara intenta voler desvincular-se del projecte, tot just quan va ser ell qui van iniciar els tràmits per permetre la ubicació d’aquesta planta en sòl no urbà, i ha promogut una Declaració d’Interés Comunitari per desbloquejar el darrer tràmit administratiu existent per a que la incineradora siga una realitat. “ L’ajuntament i la Conselleria , a més de les consideracions tècnique si burocràtics han de tindre un plantejament polític, i no voler amagar-se i dir clarament que apostem per importar el fem d’altres comunitat autònomes; la gallinassa que es pretén cremar a Sant Rafel i afectar a tots els pobles veïns és produïda a Tarragona, i no a Castelló

LES PREGUNTES:

Segons consta en la resposta donada en 21 de juliol a la pregunta parlamentària número 1960/06, l’ajuntament de Sant Rafael amb data 9 de maig de 2005, va emetre un informe d’acord amb l’article 11 del Decret 40/2004, sobre la parcel·la 99 del polígon 7 del terme municipal de sant Rafel, indicant que “ el projecte presentat per Biomasa Agrícola Sl per a l’exercici de l’activitat de valorització dels residus avícoles amb producció d’energia elèctrica a partit de la combustió de biomassa situada en la parcel·la 99 del polígon 7 és compatible amb el planejament urbanístic municipal, “ i que “ la qualificació urbanística del sòl és sòl no urbanitzable comú”, i “ els usos urbanístics admesos són els autoritzats per la Llei 10/2004, de 9 de desembre, de sòl no urbanitzable”.

Ha fet res més l’ajuntament respecte a aquesta planta, després del 9 de maig de 2005, davant aquesta Conselleria?. En cas afirmatiu, quines.

Quines mesures pot emprar aquest ajuntament si ara rebutja la instal·lació d’aquesta planta?

-Ha presentat al·legacions alguna corporació municipal en contra d’aquesta incineradora?

S’ha tingut en compte en la documentació de la sol·litud ambiental integrada de la planta incineradora de gallinassa de Sant Rafael del Riu altres instal·lacions incineradores properes a aquesta incineradora?

Al municipi de la Sènia -Montsià- , veí amb el País Valencià, s’està construint una incineradora que cremarà unes 65000 Tones de residus de la industria del moble del Montsià i Baix Maestrat, es sap a quina distància es troba aquesta incineradora de la que ara es pretén autoritzar?

Es tindràn en compte els possibles efectes acumulatius en la qualitat de l’aire d’aquesta incineradora amb la que ara es pretén autoritzar?

S’ha demanat informació a la Comunitat Autònoma de Catalunya sobre les característiques de la incineradora de residus del moble que s’ubicarà al terme Sènia -Montsià- i que ja està autoritzada i en fase de construcció?

S’ha demanat informació a la Comunitat Autònoma de Catalunya sobre les característiques d’altres incineradores de residus previstes a la comarca del Montsià?

Referent a la incineradora de gallinassa de Sant Rafael, Existeix cap altra planta incineradora de gallinassa i residus avícoles d’aquestes característiques a l’àmbit de la Unió Europea? En cas afirmatiu: On s’ubiquen i quina és la seva capacitat.

-Els residus avícoles estan considerats, d’acord amb la legislació com a residus perillós?

La incineradora de gallinassa de Sant Rafael a quina distància s’ubica del límit del terme municipal amb Traiguera?

-S’ha consultat als municipis veïns que poder tenir efectes significatius en el seu territori per la ubicació d’aquesta incineradora de gallinassa?

La direcció dels vents és fonamental per aconseguir la dispersió dels contaminats emesos a l’atmosfera. S’ha tingut en compte la distància a la que s’ubica el sòl urbà més pròxim? Quin és el sòl urbà o urbanitzable més pròxim a la incineradora?

Referent a la incineradora de Sant Rafel, a quina distància es troba la urbanització de Golf Panoràmica que s’ubica al terme de Sant Jordi a la futura incineradora?

Referent a la incineradora de Sant Rafel al terme de Sant Jordi, Traiguera i Sant Rafael del Riu s’estan tramitan noves urbanitzacions separades del casc urbà amb camp de golf.

S’establirà cap perímetre de protecció al voltant d’aquesta incineradora de gallinassa on no es podrà permetre la construcció de noves urbanitzacions? En cas afirmatiu: Quina serà la distancia més pròxima a la incineradora de gallinassa a la que es podran construir vivendes i nous nuclis agrupats de població?

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.