EU INSTA AL GOVERN CENTRA A PROTEGIR LA GAMBA DE MIRAVET DAVANT LA PASSIVITAT DEL GOVERN VALENCIÀ

Després que el grup ecologista GECEN fera pública la catalogació de la Typhlatya miravetensis , ( gamba de Miravet), com a en estat crític (màxim grau d’amenaça possible) en el Llibre Roig dels invertebrats a Espanya, publicat pel Ministeri de Medi Ambient i elaborat per tècnics de la UICN (Unió Mundial de la Conservació de la Naturalesa), i vista la passivitat de l’administració valenciana per prendre perill de desaparició per la pretensió de l’administració de continuar el vial Cabanes-Orpesa per la seua opció sud, la diputada d’Esquerra Unida-l’Entesa al Congrés, Isaura Navarro, ha instat al Govern central a que prenga les mesures cap mesura de protecció, davant el que tinga en mà per protegir aqeusta espècie.

[@more@]

En la pregunta, basada en la denúncia ecologista, Navarro escriu “ El text del Llibre Roig dels invertebrats d’Espanya, respecte al Typhlatya miravetensis, indica el que és evident: que hi ha connexió entre el Pla de Cabanes i l’Ullal de Miravet (“La cavitat s’interpreta com una exsurgencia alimentada des d’una plana endorreica a només 2.5 km”) i que la carretera Cabanes-Orpesa en la seua opció sud, o ara anomenada projecte de la carretera Orpesa-Cabanes entre el p.k. 6+500 i la CV-10. Cabanes (Castelló) és una amenaça per a l’espècie (Dins de l’apartat Factors d’amenaça “No obstant, sobre tota la zona pes el projecte de transformació del barranc de l’Ullal per una carretera).

Com a solució: “La conservació de Typhlatia miravetensis requereix (1) un major coneixement de les característiques hidrogeològiques del sistema kàrstic, a fi de conéixer l’àrea d’influència que determina el règim hídric, la connectivitat hidràulica i les fonts de contaminació potencials de l’hàbitat aquàtic; (2) una moratòria de qualsevol pla de modificació del seu entorn; (3) la declaració d’una microrreserva integral de la cavitat que garantisca la seua conservació i les mesures adequades per a previndre la seua freqüentació i alteració per part de visitants esporàdics”.

En la mateixa pregunta, la diputada d’EU recorda com després de la petició d’informació sobre la situació del Typhlatya miravetensis al Comité Espanyol de la Unió Mundial per a la Naturale (UICN), es remett una carta on indica entre altres coses que és una espècie d’alt interés biològic, la conservació de la qual ha sigut recolzada per l’Associació espanyola d’Entomologia i el CIBIO , Institut Universitari d’Investigació de la Universitat d’Alacant que ha coordinat a nivell nacional els estudis per a l’elaboració del Llibre Roigo dels Invertebrats d’Espanya. “Tenint en compte la categoria d’amenaça que posseeix aquesta espècie, considere totalment imprescindible que enfront de qualsevol actuació que es puga escometre en la zona on viu l’espècie, es duguen a terme els estudis previs que permeten adoptar les mesures de màxima prevenció i protecció de l’hàbitat on viu”.

La Conselleria de Territori i Vivenda de la Generalitat Valenciana es nega a catalogar les espècies de l’ecosistema

La mateixa documentació científica que es considera apropiada, correcta i suficient per tots els organismes tècnics i científics per a procedir a la catalogació del Typhlatya miravetensis, es va remetre fa uns anys a la Conselleria considerant-se per aquesta, sorprenentment, com insuficient.

La catalogació, gestió de d’acord amb la dita catalogació i evitar les amenaces sobre l’extraordinari tresor troglobio de l’ecosistema és una responsabilitat ineludible que no pot ser aparcada per l’encabotament irresponsable en la construcció d’una carretera que té alternatives totalment respectuoses amb la dita biodiversitat.

Navarro ha preguntat per escrit al Govern que informe de quines mesures disposa El Govern central per a protegir aquesta espècie davant de la inactivitat del Govern Valencià i quines actuacions pensa adoptar El Govern respecte a aquest tema

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.