EU-CS DEMANA MESURES PERQUÈ ES MANTINGUEN PREUS JUSTOS PER ALS AGRICULTORS I PER ALS CONSUMIDORS

Garcia proposa com una mesura eficient el doble etiquetatge (preus origen / preus destí),

El coordinador d’Esquerra Unida a Castelló, Carmelo Garcia, ha demanat aquest matí que es busque entre totes les administracions implicades, mesures per aconseguir uns preus justs i raonables per als agricultors i consumidors.

Segons el coordinador d’EU, els consumidors estan pagant preus alarmantment excessius pels productes agraris en relació amb el que rep l’agricultor (l’agricultor participa menys d’un 25% del preu que paga el consumidor en molts casos). El comportament de les actuals formes de distribució domina el funcionament del mercat i contribueix que els preus siguen injusts per als agricultors i desorbitats per als consumidors.

Garcia ha recordat com de vegades, els preus pagats als agricultors són tan baixos que no arriben a cobrir els costs de producció. Uns costs que, a més, s’estan encarint constantment. Açò fa que la renda agrària (els beneficis dels agricultors) en compte de créixer, disminuïsca (10,6% en l’ultim any).

[@more@]

Segons algunes estadístiques: DIFERÈNCIA DE PREUS ORIGEN / DESTÍ.

MARGES COMERCIALS.

Producte

Preu origen

Preu destí

Diferència destí / origen

Participació Agricultor en preu

Tomaca

0,37

2,88

786%

13%

Albergina

0,67

2,99

446%

22%

Clementina

0,14

1,69

1240%

8%

Taronja

0,20

1,65

823%

12%

Llima

0,08

1,39

1738%

6%

Clavell

1,20

4,00

333%

30%

Mel

1,40

6,50

464%

22%

Carlota

0,17

0,77

453%

22%

Creïlla

0,17

0,66

388%

26%

Vedella 1a

3,59

13,04

363%

28%

Porc 1a

1,48

5,63

379%

26%

Ous

0,56

1,20

214%

47%

Mitjana

625%

22%

Garcia ha remarcat que el consumidor té dret a conéixer com es formen els preus i el funcionament del mercat. Per això han de millorar-se els mecanismes d’arreplegada de preus i crear-se un Observatori de Preus eficaços i operatiu a més d’un marc legislatiu adequat. Els agricultors i ramaders tenen dret a percebre un preu adequat pels productes que venen, que cobrisca els seus costs i els permeta un nivell de vida digne.

Dins de les exigències a les administracions implicades, on també està l’ajuntament, cal que les possibles pràctiques comercials fraudulentes ( com a venda a pèrdues) han de perseguir-se amb fermesa i eliminar-se, i per a garantir la seguretat dels consumidors i reconéixer la qualitat dels productes agraris comunitaris, han d’assegurar-se els controls de les importacions i garantir la no utilització de productes prohibits en la UE.

Una de les mesures a exigir és la implantació del doble etiquetatge (preus origen / preus destí), com a criteri al servei de la informació al consumidor que propicie el coneixement del valor real dels productes i la detecció de distorsions interessades de preus.

Garcia ha afirmat que només amb un compromís ferm de les administracions en comptències ( ajuntaments, govern autonòmic, es pot aturar aquesta situació que perjudica greument a consumidors i productors”

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.