EU-CS “ El PP ha de deixar de profanar el record de les víctimes del franquisme, i apostar per la memòria històrica”

El coordinador d’Esquerra Unida a Castelló, Carmelo Garcia, ha afirmat avui, que mentre el Congrés dels Diputats ha aprovat la iniciativa d’IU-ICV de declarar el 2006 l’any de la Memòria Històrica , al ser el 75 aniversari de la República, el PP valencià, el vol convertir en l’any de la profanació dels morts i de l’oblit vergonyós dels crims del franquisme.

Garcia ha afirmat, que incidents com el trasllat dels cadàvers de les foses de valència, dels afusellats pel franquisme per defensar la democràcia, la llibertat, i la legalitat republicana, per emprar-los com a material d’enderroc per omplir les canteres de Sagunt, mereix la condemna més rotunda “ en la mateixa falta de respecte que la profanadora de morts Rita Barberà, el PP de Castelló ha vingut durant anys, ignorant les peticions d’EU i altres entitats, per dignificar a aquestes persones assassinades impunement, i a les quals en cap moment se’ls ha reconegut institucionalment.”

[@more@]

El PP, en lloc de reconèixer a les víctimes, i celebrar l’any de la memòria històrica, prefereix profanar cadàvers en València, o formigonar en Castelló el lloc on es va assassinar a aquestes víctimes del gran genocida ; “ no demanen justícia amb una actitud revengista, sinó per donar-los el reconeixement que 40 anys de dictadura, i quasi trenta de pactes de silenci els ha negat. La memòria històrica ha de fer justícia amb la impunitat dels assassins i la seua memòria”

En eixe sentit, el coordinador d’EU ha afirmat que quan EU torne a obtindre representació institucional a l’ajuntament al 2007, una de les primeres mesures que es promourà serà la de la construcció d’un monument commemoratiu al Riu Sec, recordant aquells assassinats massius, i contactarà amb els familiars descendents per organitzar un gran event solemne, on l’ajuntament de la ciutat nomenarà a cada un dels immolats fills predilectes de la ciutat de Castelló

Segons ha recordat el dirigent ecosocialista, el 14 de juny de 1938, dia en el que van entrar les tropes franquistes en Castelló, comandades pel general Aranda, (dia que l’alcalde de Castelló, Jose Luis Gimeno, va posar en el seu famós llibre editat l’any passat, com a el “ dia de la liberación de Castelló”,) eixe dia, va entrar la dictadura, es van començar els afusellaments massius en la ciutat, i que tenien com a escenari el Riu Sec, just davant del cementeri. Cada dissabte, sistemàticament, s’afusellaven a 30 persones, i eren transportades en carretilles, com a animals, i tirats a la fosa comuna del cementeri de Castelló. Més de 900 persones de Castelló, van ser assassinades per la dreta genocida, i mai se’ls ha reconegut com toca. Des de 1938, fins al desembarcament de Normandia, al 1944, cada dissabte, un mínim de 30 persones, eren tretes de la Presó de Castelló, i assassinades al Riu Sec, simplement per les seues idees a favor llibertat i un món millor.

Segons Garcia “ anem a demanar que es reconega institucionalment a aquesta gent, si desapareix el Riu Sec, no ha de desaparèixer la memòria, i s’ha de fer justícia, encara que siga de manera simbòlica. Si es canalitza finalment el riu, i es fan transitable pel damunt zones, el mínim que s’hauria de fer, és assenyalar la zona d’afusellament, amb algun aquesta gent. No anem ara a dir el tipus de monument, placa, o reconeixement que s’ha de triar, només, que s’ha de fer inexcusablement, es tape o no es tape el riu, no podem tapar baix la vergonya i el silenci que fa còmplices, als crims del franquisme a la nostra ciutat, i ara és el moment de fer-ho” .

PNL PRESENTADA L’ANY PASSAT I ENCARA NO DEBATUDA AL CONGRÉS

A LA MESA DEL CONGRESO DE LOS DIPUTADOS

Al amparo de lo establecido en el Reglamento de la Cámara, el Grupo Parlamentario de IZQUIERDA VERDE-IZQUIERDA UNIDA-INICIATIVA PER CATALUNYA VERDS presenta la siguiente proposición no de ley, relativa a la utilización del cauce del barranco Riu Sec de Castelló , para su debate en la Comisión de Fomento.

EXPOSICIÓN DE MOTIVOS

El ayuntamiento de Castelló de la Plana ha programado la urbanización del cauce del barranco “Riu Sec” que bordea por el norte la ciudad.

Las actuaciones emprendidas por el ayuntamiento han consistido en la canalización del barranco, proveyendo llevar a cabo el cubrimiento del mismo, construyendo sobre el antiguo cauce un gran vial de varios carriles.

Siendo la titularidad del cauce del Riu Sec de éste organismo estatal y no del ayuntamiento.

Cuando se empezó a proyectar la urbanización del barranco, fueron muchas las voces comprometidas con la memoria histórica las que demandaron aprovechar el movimiento de tierras y urbanización de la zona, para incorporar a la nueva imagen del Riu Sec algún símbolo de homenaje institucional para los centenares de castellonense que murieron fusilados en el mismo cauce barranco durante la dictadura franquista, justamente en las proximidades del cementerio municipal.

Nunca se ha hecho justicia con las personas que fueron fusiladas a sangre fría por el franquismo en éste barranco, y llevadas después en carreterillas como animal que sale del matadero, para ser enterradas en la fosa común de cementerio de Castelló donde todavía descansan sus huesos.

Ésta gente, cerca de 700 personas, cuyo únicos delitos fueron la defensa de la libertad y la democracia, no han tenido nunca el merecido homenaje que se merecen.

El ayuntamiento de Castelló ha ignorado las peticiones hechas al respecto. Y visto que el cauce del río es titularidad estatal, está en las manos del Gobierno aprovechar las obras en la zona, para dar el merecido homenaje, y que la memoria de las victimas del franquismo no sean sepultadas bajo el mismo hormigón que ahora quiere enterrar también el propio barranco.

Por todo ello presentamos para su debate la siguiente

PROPOSICIÓN NO DE LEY

El Congreso de los Diputados insta al Gobierno a que acuerde, aprovechando las obras en el Riu Sec, la instalación dentro del dominio del barranco de un monumento, placa o distintivo en memoria de los cerca de 700 castellonenses que fueron asesinados por el anterior régimen.

Palacio del Congreso de los Diputados

Madrid, 6 de Julio de 2005

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.